Modellen

Wanneer u een nieuw uiterlijk voor een product hebt ontwikkeld, kunt u door middel van een depot modelbescherming verkrijgen. Modelbescherming is met name interessant wanneer u de mogelijkheid wilt hebben nabootsing van een product met een door u ontwikkeld dessin of een door u ontwikkelde vormgeving tegen te gaan. 

Wanneer u de medewerkers van Octrooibureau Griebling inschakelt bij het verrichten van een modeldepot, bespaart dat u werk en tijd. In feite hoeft u dan alleen het desbetreffende product of beeldmateriaal ervan te verstrekken. Ook nadat u uw modelrecht hebt verkregen, kan Octrooibureau Griebling u van dienst zijn, bijvoorbeeld wanneer u vermoedt dat er inbreuk op uw modelrecht wordt gemaakt. 

De kosten voor het verrichten van een modeldepot in de Benelux bedragen in het algemeen zo’n 700 EURO. De kosten die gemoeid zijn met modeldepots in het buitenland, zijn sterk afhankelijk van de door u uitgekozen landen, maar liggen in het algemeen hoger. 

Wanneer u denkt aan modelbescherming in Europa, dan is een depot voor een zogeheten Gemeenschapsmodel een interessante optie. Met een dergelijk depot is het namelijk mogelijk om modelbescherming in alle landen van de Europese Unie te verkrijgen. De kosten voor een dergelijk depot bedragen ongeveer 900 EURO. 

Overigens bestaat er ook een ongeregistreerd Gemeenschapsmodel. Een dergelijk model komt tot stand wanneer producten van een bepaald ontwerp binnen de Europese Gemeenschap beschikbaar komen voor het publiek, zonder dat er een depot benodigd is. Een ongeregistreerd model biedt minder bescherming dan een geregistreerd model, zowel qua omvang als qua tijdsduur, maar kan met name voor modeartikelen toch interessant zijn.

Verdere informatie

Meer lezen over octrooien, merken en modellen? Download dan de brochure.